Альпака — це тварина, що належить до сімейства верблюдів, як Лама і Вігонья Лаваджі (Вікунья). Вона, родом із гірських регіонів Анд Південної Америки, і дуже цінується за її приголомшливу шерсть, що має порожнисті волокна, що робить її легкою та добре ізолює тепло. Прабатьком альпаки була вікунья. Вона не лише легша та м’якша за овечу вовну, а й тепліша і в три рази міцніша. По м’якості альпака не поступається кашеміру, але значно міцніше. Її гіпоалергенні властивості роблять альпаку ідеальною для людей із чутливою шкірою.
Вовна альпака, що видобувається шляхом стрижки, не має властивості скочуватися, звалюватися. Ви можете бачити подобу катишків на виробі з бебі альпака або суперфайн, але ці катишки легко знімаються рукою, не залишаючи зачіпок та інших слідів на виробі. Це також властивість альпаки – так відходить ніжний подпушек вовни, виріб довгі роки зберігає свій зовнішній вигляд і форму.
Альпака практично водонепроникна, не містить ланоліну, внаслідок чого одяг з альпаки довго залишається чистим.
Прати вязані речі з пряжі альпаки слід у великій кількості теплої води з застосуванням нейтральних миючих засобів.
Нитки для в’язання з вовни альпаки ніколи не фарбують, вона має 22 природні відтінки.
Розрізняють кілька видів вовни, що відрізняються між собою діаметром волокна: Королівська альпака – 19 мікрон, Бебі альпака – 22,5 мікрон, Дуже м’яка альпака – 25,5 мікрон, Доросла альпака – 32 мікрон.